Ecologisch wonen

Op deze pagina zijn wat foto's te zien van andere projecten over de hele wereld.

 

Duurzaam en ecologisch bouwen en leven, dat staat bij de toekomstige bewoners van DWO hoog in het vaandel. Bouwmaterialen, energieconcepten, installaties en waterhuishouding – bij alles wordt rekening gehouden met productiemethodes, verbruik en CO2-uitstoot.

Ecologische bouw

De woningen worden gemaakt van duurzame organische materialen die bij afbraak zoveel mogelijk composteerbaar of recyclebaar zijn, bijvoorbeeld houten skelet met strobalen, kalkhennep, houtpulp of andere organische isolatie en  afwerking met leemstuc, een vegetatiedak, enzovoorts. Binnenwerk en leidingen kunnen volledig worden hergebruikt. Binnenmuren worden flexibel geplaatst, zodat bewoners in overleg hun woonruimte anders kunnen indelen en de woningen vergroot of verkleind kunnen worden. Een onderwerp wat niet vaak genoemd wordt is gezond wonen. Door de vrij ademende structuur van de natuurlijke materialen zoals kalkhennep zullen mensen met luchtweg aandoeningen aanzienlijk minder last hebben van hun ongemak. Ook is de lucht zuiverder bij dit soort materialen omdat het materiaal een filterende werking heeft en fijnstof daardoor verminderd in de woning binnen komt. Ook is de temperatuur in een ecologisch gebouwd huis constanter en is er een natuurlijke ventilatie. Bij de groei van stro of industriële hennep  wordt Co2 opgenomen en zuurstof afgestaan. Na de bouw met kalkhennep blijven de muren Co2 opnemen wat weer een gunstige werking heeft voor het klimaat.

Duurzame energie

De woningen worden zeer energiezuinig door toepassing van goede isolatie en bijvoorbeeld een serre aan de zuidkant en ventilatie met warmteterugwinning. Fossiele brandstoffen worden vermeden en energie komt uit hernieuwbare bronnen, zoals biomassa, groene stroom, PV-panelen, warmtepomp. Ook wordt er zo min mogelijk afvalwater geproduceerd, bijvoorbeeld door middel van een helofytenfilter of een composttoilet.

Natuur en landschap

Het project wordt ingepast in de natuurlijke omgeving, waardoor het ook van landschappelijke en ecologische waarde wordt. De gemeenschappelijke buitenruimte wordt ecologisch beheerd.

Duurzame levensstijl

De duurzame aspiraties beperken zich niet tot de ontwerp- en bouwfase. DWO wil het voor haar bewoners zo makkelijk en aantrekkelijk mogelijk maken om ecologisch te leven. Door gemeenschappelijke inkoop van biologische producten bijvoorbeeld, die daarmee goedkoper worden. Maar ook door dingen als stofzuigers, auto’s, wasmachines en gereedschap met elkaar te delen en elkaar te stimuleren in mens- en milieuvriendelijk gedrag.

 

 

Goede Meent in Purmerend

Goede Meent in Purmerend

Buitenkans in Almere

Buitenkans in Almere

Agrodome in Wageningen (2)

Agrodome in Wageningen (2)

Bloementuin

Bloementuin

Laher Wiesen in Hannover

Laher Wiesen in Hannover